WEBKAMERA - Čapí hnízdo


Sledujete přímý přenos z čapího hnízda, které je umístěno na nepoužívaném komíně naší firmy (Lidéřovice 151, 696 61 Vnorovy, Česká republika, poblíž toku řeky Moravy). Čápi se sem pravidelně vrací již řadu let.

 

Každým rokem vyvádějí 2 – 4 mladé.

 

Čáp bílý je poměrně velký pták s rozpětím křídel 155 – 165cm, váhou v průměru 3,5kg. Je to nejznámější český brodivý pták, vyskytující se na vlhkých loukách, polích a okrajích vod. Často se čápi nacházejí v blízkosti lidských obydlí, ale preferují otevřenou krajinu. Čáp bílý má dlouhý zobák, dlouhé nohy, je bíle zbarvený s výjimkou konce letek – ty jsou černé. Typickým zvukovým projevem čápa je klapání zobákem.

 

Nejznámější čapí potravou jsou žáby, ostatní obojživelníci, ryby, plazy, hmyz, ale i hraboši a krtci, dále pak mláďata různých savců.

 

Hnízda si staví na stromech, komínech a střechách. V poslední době hodně využívají umělých hnízdních ploch, např. na elektrickýh sloupech. Hnízdění začíná v období dubna až května, hnízdo se skládá z větví a klacků. Samice snáší v průměru 2 – 4 vejce, výjimečně 1 nebo 5. Za 33 dní se z vejce vyklube mládě. Vejce zahřívají střídavě oba rodiče. Dva měsíce po vylíhnutí se mláďata učí létat.

 

Na konci léta čápi odlétají do svých zimovišť ve střední a jižní Africe. Denně uletí 100-300km, výjimečně 500km. Čápi táhnou vždy jednotlivě, nikdy v hejnech. Mladí jedinci létají do zimovišť nezávisle na rodičích. Par jedinců zůstává přes zimu v Evropě.

 


 

Provozovatel webkamery:

FLAJZAR,s.r.o. - výzkum, vývoj, poradenství a výroba v oblasti mikroelektroniky

Řešení elektronických zařízení od A do Z. Stačí jen myšlenka …

Návrh zapojení, konstrukce zařízení, vývoj software, design, vstřikovací formy, atestace, výroba, balení, servis ...

www.flajzar.cz, www.zabezpecit.cz, www.fishtron.eu kontakt: vyvoj@flajzar.cz